Четвер, 02.05.2024, 07:11
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
КЗ "Вовчансько-Хутірський ліцей"

«Освіта - це те, що залишається після того, як забувається все вивчене в школі.»Альберт Ейнштейн

Головна » 2016 » Червень » 30 » Звіт директора школи про роботу у 2015/2016 навчальному році
09:35
Звіт директора школи про роботу у 2015/2016 навчальному році

Звіт директора школи про роботу у 2015-2016 навчальному році

Згідно з річним планом роботи школи педагогічний колектив працював над єдиною методичною проблемою «Диференціація методичного супроводу роботи педагогічного колективу як одна із основних умов підвищення професійної компетентності кожного вчителя». Для науково-методичного забезпечення роботи педагогічного колективу працювала педагогічна рада (проведено 9 засідань), методичні об’єднання вчителів початкових класів, вчителів української мови та літератури, класних керівників, оперативні наради, семінари-практикуми, проведено декаду відкритих уроків.

          Розглядалися  такі питання:

  • обговорення й затвердження плану роботи школи;
  • опрацювання методичних листів Міністерства освіти й науки України, програм, вимог до планування та ведення шкільної документації;
  • звіти вчителів, що атестуються;
  • підготовка учнів до ЗНО та ДПА;
  • нормативні документи щодо організації навчально-виховного процесу;
  • професійна компетентність вчителя та шляхи її підвищення;
  • внесення змін до Статуту школи;
  • ухвалення індивідуального робочого плану  учня 3 класу Самойленка Тимофія;
  • організація виховної роботи в школі;
  • оцінювання навчальних досягнень учнів 2 класу;
  • вибір предмету на державну підсумкову атестацію учнів 9 класу;
  • випуск учнів зі школи та переведення до наступних класів.

Видано 83 накази по школі з основної діяльності,  12 наказів з кадрових питань та 15 наказів руху учнів. Наказ по школі – це управлінське рішення, яке вимагає обов’язкового і своєчасного виконання завдань, що визначені в ньому. У наказах визначено коло обов’язків та міру відповідальності працівників школи за доручену справу відповідно до законів, нормативних актів, Статуту школи, правил внутрішнього розпорядку, розглядаються  важливі питання навчально-виховного процесу.

У школі працює 18 вчителів, із них мають вищу категорію – 6 вчителів , І категорію – 6 вчителів, ІІ категорію – 2 вчителів та 4 вчителя спеціалісти.

Акцентується увага на питання самоосвіти вчителів. На виконання річного плану роботи школи проведено декаду відкритих уроків з метою обміну досвідом щодо організації самостійної роботи учнів на різних етапах уроку. В заході взяли участь 13 вчителів (68%загальної кількості). Всі учасники декади показали знання свого предмету та методики його викладання, різні форми та методи використання ІКТ на різних етапах уроку. Проводилася індивідуальна робота з молодим спеціалістом Крутько С.П., надавалася їй методична допомога. Вчителі систематично проходять курсову перепідготовку та атестацію, підтверджують або підвищують свою кваліфікаційну категорію.

Одним із напрямків роботи вчителя  є робота зі здібними учнями. У школі створено банк даних таких дітей, вони залучаються до участі у різноманітних конкурсах, олімпіадах. Систематично учні школи беруть участь у Всеукраїнських конкурсах «Колосок» (24 учні з 2 по 11 клас). Золотими призерами стали Рибкін Ростислав та Григоров Максим, срібними призерами – Гужа Ярослав, Хижняк Дар’я, Чмаль Ілля, Осика Олександр,Гайдай Захар, Шевченко Аліна, Губанова Анастасія, Гужа Анна, Шаповалова Аліна, Гога Денис, Малигін Вадим. За активну та результативну участь у конкурсі учні школи нагороджені підпискою журналу «Колосок». У конкурсі  «Соняшник» взяло участь 15 учнів, у конкурсі « Левеня»  12 учнів та  «Кенгуру» 10 учнів. Призерами конкурсів стали такі учні: Прасол А., Гужа А., Войтенко Н. Учениця 9 класу Гужа Анна посіла призове місце на обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт з української літератури, отримує протягом року стипендію голови районної ради та голови районної державної адміністрації «Обдарованість». Учениця 9 класу Прасол Альбіна перемогла в районному та обласному конкурсах читач – 2016 року.

Рівень навчальних досягнень у порівнянні з минулим роком не знизився. У школі навчається 113 учнів, з них не оцінювалися на кінець І семестру учні 1та 2 класів, в результаті оцінюванню підлягали 96 учнів. З них встигають на початковому рівні – 8 учнів (8 %), на середньому – 59 (61% ), на достатньому – 25 (26 %), на високому – 4 ( 5% ). Учениця 11 класу була претендентом на нагородження срібною медаллю, проте не підтвердила її на ЗНО, учениця 9 класу Гужа Анна – нотримала свідоцтво з відзнакою. Високий рівень досягнень мають учні: Стародубцева Маргарита, Григоров Максим, Губанова Анастасія. Учня 5 класу Троянова Станіслава направлено на навчання в Куп’янський НВК за результатами навчальних досягнень. Щорічно учні школи беруть участь у районних предметних олімпіадах. Переможцями стали Прасол Альбіна (історія,  ІІІ місце), Степанець Анастасія (Екологія, І місце). Учні 11 класу Білецька Х. та Політюк А. на ЗНО з української мови отримали 10 балів, а Губанова Н., Гога М., Степанець Н., Білецька Х. – 9 балів з історії України.

Виховна робота

На виконання законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності, відповідно до річного плану роботи школи на 2015-2016 н.р. педагогічний колектив спрямував виховну роботу  з учнями за такими напрямками:

1.Створення умов для розвитку громадської свідомості, патріотизму, національних традицій, моралі, поваги до державних символів України.

2.Формування здорового способу життя, активної життєвої позиції.

3. Удосконалення системи організації учнівського самоврядування.

4.Попередження негативних та протиправних проявів поведінки.

У школі працює методичне об’єднання класних керівників, кожен з яких має  виховний план роботи з класом, де вміщено аналіз роботи класу, виховні заходи, індивідуальна робота з учнями. У ході виховної діяльності у школі проводилась роз’яснювальна робота з питань профілактики правопорушень, шкідливих звичок, відзначались державні свята та пам’ятні дати з історії України, проводилися тематичні лінійки. На початку року було оголошено конкурс на кращий щоденник. Підсумки проводилися щомісяця. Кращими були щоденники у таких учнів: Прасол Альбіна, Губанова Анастасія, Лазебна Анна, Шевченко Аліна, Гужа Анна, кермова Діана, Войтенко Анастасія, Шабельник Інна, Степанець Анастасія, Тесля Даніїл, Політюк Анна. Цікавий захід проведено для учнів початкових класів на початку року, для них розпочалася подорож по країні Барвінковій, діти взяли участь в уроці творчості, писали листи Діду Морозу, взяли участь в акції «Допоможи зимуючим пташкам».

 Проведена робота щодо профорієнтації старшокласників – учні 11 класу побували на дні відкритих дверей У Харківському аграрному університеті ім.Докучаєва.  Соціальний педагог Терепенчук О.Л. провела анкетування по профорієнтації. У листопаді школа відсвяткувала День української писемності та мови. Учні привітали керівників фермерських господарств з днем працівників сільського господарства, виготовили сувеніри. Працює у школі учнівське самоврядування. Учні старших класів виявляють бажання працювати загоновими вожатими, учні 11 класу проводять день учнівського самоврядування, присвячений Дню вчителя. Учениця 9 класу Прасол Альбіна взяла участь у районному конкурсі «Я – шкільний лідер і за мною майбутнє» і отримала звання «Лідер – 2016». Учні школи брали участь у районних конкурсах та отримали перемогу: конкурс декоративно-прикладного мистецтва, конкурс малюнків, присвячений 30 річниці Чорнобильської трагедії, конкурс фотоаматорів. Одним із провідних напрямків виховної роботи є патріотичне  виховання. Відповідно до плану проведено такі заходи: учні школи писали листи для воїнів- учасників АТО, зустрічалися з ними та учасниками ліквідації аварії на ЧЕС (Хайло С.М., Уваров О.А. Калініченко С.М.). У березні традиційно проходять у школі Шевченківські дні, які готують вчителі української мови та літератури а в листопаді – день української писемності. Достатньо уваги приділяється розвитку національної самосвідомості, вихованню поваги до традицій і звичаїв українського народу, наприклад, проведено свято Святого Миколая для учнів початкових класів, участь у святі Масляної. Всі класи беруть активну участь у святкуванні дня Перемоги, вітають ветеранів війни, виготовляють сувеніри для них. Традиційно проводяться конкурси «Нумо, хлопці» та «Нумо, дівчата», учні 11 класу брали участь у стрільбах з автомата Калашнікова. Команда школи була учасником районної військово-спортивної гри «Джура», де учні показали високі результати на різних етапах змагань.

З метою активізації профілактичної роботи з учнями щодо попередження правопорушень та злочинності, виховання у дусі поваги до закону і прав людини, систематично проводяться зустрічі з представниками органів внутрішніх справ, бесіди, виховні години. Як результат, жодного учня немає, який би стояв на обліку в органах внутрішніх справ за правопорушення.

Значна увага класними керівниками та вчителями приділяється  моральному, екологічному вихованню, формуванню здорового способу життя, попередження шкідливих звичок під час бесід, годин спілкування у позакласній роботі з учнями. Проведено акцію «Червона стрічка» на підтримку людей ВІЛ інфікованих, акцію «Запроси друга на каву» на підтримку дітей з ДЦП.

Важливе місце у виховному процесі учнів займає спортивна та гурткова робота, якою займаються у школі Никоненко С.І. та Гога О.М. На зимових канікулах у школі відбулися спортивні змагання між учнями нашої школи та Новоолександрівської з настільного тенісу та волейболу. В особовому заліку у змаганнях з тенісу переможцем став учень 9 класу Никоненко О. Щороку проводяться заходи до дня фізичної культури і спорту під девізом «Міцне здоров’я – успішне життя»: спортивні естафети, веселі старти.

Виховання учнів у школі і сім’ї  - щоденний безперервний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьками з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку дітей. Ми розуміємо, що батьки є соціальними замовниками школи, тому приділяємо велику увагу спілкуванню з батьками, залученню їх до навчально-виховного процесу. В кожному класі є батьківський актив, який постійно бере активну участь у підготовці та проведенні заходів, екскурсій, різноманітних цікавих справ.

                                                 Охорона праці

У кожному кабінеті, спортивному залі створено безпечні умови навчання. Проводяться перевірки спортивного обладнання в залі та спортивному майданчику з подальшим складанням відповідних актів. З метою профілактики дитячого травматизму, надання учням елементарних знань з безпеки життєдіяльності як під час уроків, так і позаурочний час вчителі проводять інструктажі та бесіди, які записуються в класних журналах. В наявності журнали з техніки безпеки, де фіксуються записи про проведені бесіди напередодні екскурсій та походів. У школі є інформаційні стенди, пам’ятки на тему безпеки. Перед канікулами вчителі видають пам’ятки для ознайомлення батькам щодо поведінки дітей під час відпочинку. Для пропагування дотримання правил дорожнього руху дітьми, у вересні проводиться рейд «Увага, діти - на дорозі»

Управлінська діяльність.

Управління школою здійснюється згідно з річним планом школи, планом внутрішкільного контролю, календарних планів вчителів, виховних планів класних керівників. У школі в наявності нормативно-правові документи, що регламентують діяльність школи. Із підключенням мережі Інтернет стало можливим користуватися матеріалами сайтів Міністерства освіти та науки України, відділу освіти Вовчанської районної державної адміністрації, що дає можливість оперативно використовувати інформацію, вчасно знайомитися з новими документами.

Контроль – це важлива, складна та об’єктивно необхідна функція управління. Адміністрація школи використовує різноманітні форми контролю за станом навчально-виховного процесу. Директором школи відвідано 55 уроків вчителів та виховних заходів, заступником директора з навчально-виховної роботи – 45. Вивчено стан викладання таких предметів: англійська мова (1-4 класи), англійська мова (5-11 класи), природознавство, фізика, біологія, астрономія, українська мова, «Я у світі», екологія, фізична культура (5-11 класи) Перевіряються згідно плану зошити учнів з математики та української мови, щоденники учнів. Вивчалися питання про стан організації навчально-виховного процесу у 1 та 5 класах, відвідування учнів навчальних занять, видано накази  про підсумки виховної роботи за І семестр, про залучення учнів до спортивно-масової роботи, про медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням, про вдосконалення роботи з національно-патріотичного виховання, про учнівське самоврядування. Адміністрація школи здійснює контроль за веденням журналів, щоденників учнів. Аналіз результатів внутрішкільного контролю знаходить відображення в рішеннях педагогічних рад, нарад при директору, які відбуваються щотижня.

Матеріальна база

У школі постійно покращується матеріальна база. Відбуваються поточні ремонти класних приміщень батьками та коридорів, підсобних приміщень працівниками школи. Збудовано навіс над крильцем школи корпусу №2, проводиться постійно робота по благоустрою території школи. За минулий рік придбано: інформаційні стенди, проектор, холодильник, електросковорідку, стільці учнівські – 40 штук, парти – 20 штук, спортивний тренажер. Залучаються батьківські кошти та кошти керівників фермерських господарств, приватних підприємців.

                                                    Організація харчування

На виконання наказів Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я у школі організовано повноцінне, безпечне та якісне харчування. Безкоштовним харчуванням охоплено учнів початкових класів та учнів пільгових категорій (малозабезпечені – одна дитина, одна дитина з прийомної родини). Проводиться робота з батьками (надаються овочі), спонсорами з метою забезпечення продуктами харчування та зменшення вартості обідів учням 5-11 класів. Наказом по школі призначено відповідальних за організацію харчування (Гога І.В., Терепенчук О.Л.), які здійснюють контроль та готують звіти до централізованої бухгалтерії відділу освіти про витрачені продукти харчування. У 2015-2016 н.р. Никоненко В.О. виділив кошти для організації харчування дітям, чиї батьки мають матеріальні труднощі ( Гусаков В., Трофимчук А.,Злиденний Д., Гужа Д., Троянов М., Галімов Д., Лактіонова Н., Федоренко О.)

Форми та стиль керівництва

Стиль керівництва є близьким до демократичного, постійно враховується думка колективу, його інтереси, створюється позитивний мікроклімат, підтримуються всі працівники школи. Основні форми спілкування – наради, індивідуальні бесіди, інформування. Контроль здійснюється не заради пошуку винних, а задля позитивного  кінцевого результату. У роботі переважають такі  методи, як похвала, порада, прохання, особистий приклад. Ставлення до колег шанобливе, спілкування ввічливе. Учителям надається можливість проявляти свої творчі здібності, створюються умови для самореалізації. Наявні результати і здобутки з управління закладом – це не лише моя особиста заслуга, це наполеглива праця заступників, всього педагогічного колективу.

У школі є і недоліки та проблеми:

1. Стан здоров’я учнів та відвідування школи.

2. Матеріальне забезпечення навчально-виховного процесу.

3. Капітальний ремонт спортивного залу, даху школи корпусу № 1, огорожі шкільного подвір’я.

4. Упорядкування території школи.

 

 

 

 

Переглядів: 649 | Додав: Админ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 97
Міні-чат
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Copyright MyCorp © 2024